Rendőri védelmet kért az orrszarvúkra az állatkert

2017. March. 17. 11:25

A Budapesti Állatkert rendőri védelmet kért, miután kiderült, hogy egy francia állatparkban lelőttek egy orrszarvút, és lefűrészelték a szarvát.

A francia támadó az állatkertbe beszökve fejbe lőtte az egyik orrszarvút, majd láncfűrésszel vágta le a szarvát. Az esetet követően a Budapesti Állatkert is egyből felvette a kapcsolatot a Belügyminisztériummal, hogy védelmet kérjenek - derült ki a TV2 Mokka adásából.

Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője elmondta: az állatkert három orrszarvúja is veszélyben lehet, a francia esetet követően más európai támadásokkal is számolnak az orvvadászok részéről.

Még 2011-ben európai múzeumok gyűjteményeiből loptak el orrszarvakat, a szervezett bűncselekmény belga, német, olasz és magyar múzeumokat is érintett.

Az orrszarvú tülke milliókat ér a feketepiacon, Az őrleményéből potencianövelő és vágyfokozó készítményeket csinálnak, a távol-keleten pedig általános csodaszerként ismert, annak ellenére, hogy az anyaga megegyezik az emberi körömével. Egy kilogramm orrszarv 30-60 ezer euró közt kelhet el.