Orbán beindította a szavazatvásárlást

Amit a DK kolozsvári videója bemutat, az az igazság. Nem riogat, nem kelt gyűlöletet. Bemutatja, hogy miért kell elmenni szavazni itthon Orbán és a Fidesz ellen.

Olvasom néhány helyen, hogy ejnye, meg nahát, ez a videó... Pedig a történet oly egyszerű és világos: Orbán szavazati jogot adott a határon túli magyaroknak - amit még a 2004-es népszavazás idején is tagadott, hogy ez lenne a célja -, ezzel elkezdte nemzeti érzéseink kiárusítását, pénzzé tételét, megnyitotta a magyar magyar elleni harcot és beindította a szavazatvásárlást. A Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán megjelent videó hűen ábrázolja, hogy a Kolozsvár főterén megszólítottak mindegyike a Fideszre fog szavazni. 2014-ben még csak egy mandátumot jelentett a Fidesznek a határon túlról érkező voks - ebből lett a kétharmad -, idén ez akár 2-3 fideszes képviselői hely is lehet, mert még többen szavaznak majd, mint négy éve. Ráadásul idén ezt már nagyrészt az RMDSZ szervezi, a leadott szavazatok ellenőrizhetetlenek lesznek: annyit és azt hazudnak, amennyit és amit csak akarnak. A DK videója ellen tart a Fidesz mindent elárasztó propagandájának. Elég nagy baj, hogy a többi párt befekszik Orbánnak, amikor nem mer beszélni a témáról, vagy kiszalad Erdélybe, hogy ott aztán a megaláztatás jusson nekik.  A DK videója azt üzeni: idehaza mindenkinek el kell menni szavazni, hogy ki lehessen egyenlíteni a kintről a Fidesz által megvásárolt voksokat.  A felmérések szerint az emberek 70 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az is szavazhasson, aki soha nem élt itt. (Áder János 1993-ban erről beszélt a Parlamentben....)  A Fidesz bukásához el kell menni szavazni április 8-án. Erről szól a Demokratikus Koalíció leleplező kisfilmje. Nem többről, de nem is kevesebbről.

2018. March. 26. 12:53

Ürüléket gyűjt az Orbán család ügyvédje

A fotó tanúsága szerint sajátos módon kampányol Bajkai István. Most éppen egy kutyafuttató mellett az ebek ürülékéhez akar zacskót osztogatni. Tejjel, tojással, karácsonyfával már próbálkozott tízmilliókat költve - most megy még lejjebb. Az Orbán család ügyvédje mindent megpróbál.

A voksnak nincs szaga - ez lehet Bajkai István mottója. A Fidesz jelöltje a VI-VII. kerületben most kutyaürülékhez kínálna zacskót, pedig inkább egyéb ügyeit kellene tisztába tennie. Az egyik ugyanis korrupciógyanú miatt felkerült a Transparency listájára. Amíg Bajkai Orbánékat képviselte a kerület lakói helyett, addig ellenfele, Oláh Lajos -a DK-Szolidaritás jelöltje, akit az MSZP és a Párbeszéd is támogat -, azzal foglalkozott, hogy a társasházak felújítására több pénz legyen, hogy minden gyerek iskoláztatására ugyanannyi pénz jusson, ne kivételezzenek az egyházi iskolákkal, továbbá a Péterfy kórház működőképességéért is lobbizott. Egy adat mindent csupaszon megmutat: Bajkai nevéhez több EU-s és költségvetési pénz elnyerése kötődik, mint amennyit a Péterfy kórház négy év alatt fejlesztésre kapott. Sokszor megy a vita, melyik körzetben ki az esélyes jelölt, kire érdemes szavazni. Erzsébet- és Terézvárosban Oláh Lajos a DK-Szolidaritás jelöltje, akit az MSZP és a Párbeszéd is támogat, újra legyőzheti a Fideszt, ahogy négy éve is megtette. Nem kéne, hogy Orbán után a család ügyvédje is képviselő legyen. Demokratákat a Parlamentbe. Ahogy manapság mondják: a Fidesznek Magyarország az első. Még nem tudjuk, melyik ország lesz a következő, de szólni kéne nekik, nehogy azt is kifosszák.

2018. March. 11. 11:07

Börtönt a bűnösöknek!

Sokan hiányolták, hogy hol van az az ügy, amibe a Fidesz belebukhat. Amibe beleroppan ez a bűnöző garnitúra. Nem biztos, hogy ez lesz az, de ha ez az ország nem diktatúra lenne, Orbánnak napjai lennének hátra. Orbán veje bűnszövetségben lopott el 13 milliárd forintot - ezt állítja az Európai Unió. Kizárt, hogy az após, vagyis a miniszterelnök erről nem tudott. Ezért sok év börtön jár. Miközben Orbán ügyészsége és bírósága ártatlanokat vetett börtönbe a sukorói, meg sem valósult beruházás miatt, itt a bűncselekmény megtörtént. Ott nem érte kár az államot, ha csak az nem, hogy nem épült meg a beruházás, nem születtek munkahelyek. Itt viszont loptak. Mégpedig milliárdokat. A világítási bizniszre egész bűnszervezetet hoztak létre Orbán veje körül. Világítás helyett sötétbe borultak magyar városok. És erről mindenhol tudott a fideszes polgármester, Lázár János pedig nagyszerűnek tartotta ezt a brutális méretű lopást. Az Unió Csalásügyi Hivatala (OLAF) megállapította, hogy bűncselekmény történt. Sokmilliárdos tételben, direkt erre a célra szervezetten. Polt Péternek egy dolga van: azonnal letartóztatni a felelősöket. Elsőként Orbán vejét, aztán szépen felgöngyölíteni az egész banda tevékenységét. Mit tudott erről Lázár, a polgármesterek, maga Orbán? Kinek mennyi juthatott azokból a milliárdokból, amit az uniós polgároktól és tőlünk loptak el. Polt, a fideszes legfőbb ügyész hallgat. Pedig tudhatja, hogy ha ez a rendszer összeomlik - márpedig össze fog -, akkor senki nem ússza meg a börtönt. Ha eltussolja az ügyet, akkor ő is éveket fog ülni ezért. A DK volt az első, amely nyilvánosságra hozta ezt az ügyet. Az uniós feljelentést is a DK képviselői tették meg. Nem fogunk leszállni róla. Addig nem nyugszunk, amíg ezek az emberek börtönbe nem kerülnek!

2018. February. 11. 09:53

Béke csak akkor lesz, ha az Orbán-rendszer bűnösei börtönbe kerülnek

Nem kötünk kompromisszumot, nincs alku a Fidesszel. Béke pedig akkor lesz, ha Orbán megbukott, rendszerének fő bűnösei pedig börtönbe kerülnek. Ha valaki nem értené, ezért támadja Gyurcsány Ferencet Orbán lakájmédiája.

Diktatúrát nem lehet a diktatúrának gesztusokat téve megbuktatni. Attól a diktátor csak erősebb lesz. A Gyurcsány Ferenc ellen indított vagyonnyilatkozati hajcihő a legbiztosabb jele annak, hogy a Demokratikus Koalíció jó úton jár. Muszáj volt a hatalomnak reagálnia, hogy olyan témákat nyitunk fel, amely milliók igazságérzetét, önérzetét sérti és bántja. A Fidesz-szavazókét is.A DK az a párt, amelyik ki meri mondani azt, amit senki más: nincs rendjén, hogy a mi pénzünkön vásárol szavazatokat magának a Fidesz olyanoktól, akik sosem éltek, sosem adóztak itt. Mi lepleztük le az ukrán nyugdíjmigrációt is: hamis papírokkal, magyarul gyakran nem is beszélő ukrán állampolgárok igényelnek akár 300 ezres nyugdíjat a mi pénzünkből - és meg is kapják, cserébe azért, hogy a Fideszre szavazzanak.Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozata tökéletesen szabályos és tiszta, sőt, a törvényi kötelezettségen felül a gyermekei vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá tette. Orbán is tudja, hogy legfőbb ellenfelének makulátlan a vagyonnyilatkozata. Mégis ráküldte az embereit arra, aki utoljára győzte le őt. Nem csoda, alig két hónap van a választásig...Orbán apja bányát kapott a pártszékházból, Orbán felesége hatalmas szántóföldeket birtokol, Orbán veje ellen már nyomoz az Unió Csalásügyi Hivatala, gázszerelő haverja pedig szinte naponta kap újabb milliárdos bizniszeket. Neki pedig egy fillérje sincs - ez van az ő vagyonnyilatkozatában. Ez Orbán világa: a hazugság, a lopás, a korrupció világa. Ez az, ami ellen harcolunk...

2018. February. 04. 09:34

A DK-Együtt dilemmáról

Ma este az ATV Egyenes Beszéd vendége voltam. Rónai Egon rákérdezett, hogy állnak a DK és az Együtt tárgyalásai. Ha már így történt, hadd mondjam el részletesebben, miről van szó.

A választási együttműködés - főleg a jelenlegi orbáni rendszerben - bonyolult dolog. Nem azért, mert a különböző pártoknak különböző érdekeik vannak, hanem azért, mert más receptet tartanak sikerre vezetőnek a kormányváltás szempontjából.Az világos és egyértelmű, hogy a demokratikus pártoknak együtt kell működniük a lehető legszélesebb körben, ez a kormányváltás alapfeltétele. A kérdés ennek a mikéntje. A DK azt szorgalmazta kezdettől fogva, hogy ne csak az MSZP és a DK, hanem az Együtt is vehessen részt a koordinációs tárgyalásokon. (Az LMP egy másik történet, arról talán majd másik alkalommal...) Az Együtt is ezt szerette volna, de a háromoldalú megbeszélések lehetőségét a szocialisták mereven elutasították. A DK és az Együtt jelenleg is tárgyal egymással, az MSZP továbbra is elzárkózik. Vagyis reális esélye az Együtt bevonásának már csak a DK "kontójának terhére" van. Mi készen állunk erre.Pártok közös listájában akkor érdemes gondolkodni, ha a benne résztvevők nem mindegyike éri az az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Ezzel szélesedhet az együttműködés és olyan pártok is parlamenti képviselethez juthatnak, amelyeknek amúgy esélye sincs a bejutásra,frakcióalapításra. Ahol viszont a pártok erre az 5 százalék elérésével önállóan is képesek (MSZP, DK), ott a közös lista értelmetlen és felesleges. Fontos tudni, hogy ha egy párt nem éri el az 5 százalékot, de önállóan indul, ott a rájuk leadott töredékszavazatok elvesznek. Nemcsak az adott pártnak, hanem az egész demokratikus oldalnak. Márpedig a kormányváltáshoz minden voksra, minden hasznosítható, a Fideszhez át nem kerülő szavazatra szükség van. A vita abban van, hogy vajon az Együtt eléri-e az 5%-os küszöböt, vagy sem. A DK tárgyalódelegációja a közvéleménykutatásokra hivatkozva azt gondolja, hogy ez nem valószínű (legutóbb épp a minden ellenzéki párt által hitelesnek tartott Závecz Research mért 1%-ot az Együttnek). Az Együtt vezetői szerint viszont 54 jelöltet állítva, erős kampánnyal elérhető a küszöb. Az Együtt érvelése természetesen legitim - a kérdés, hogy mennyire reális.Mindezek ismeretében a DK a múlt héten azt az ajánlatot tette az Együttnek, hogy közös listán induljon a Demokratikus Koalíció és az Együtt, vállalva akár a 10 százalékos küszöböt is. Az Együtt ezt az ajánlatot nem fogadta el. A DK ezt tudomásul vette és a héten új ajánlattal élt. Az MSZP-DK koordinációs megállapodásból a DK-hoz kerülő körzetek közül felajánlottunk három budapesti és vidéki körzetet az Együttnek, köztük fontos, nyerhető körzet is van. Cserébe azért, hogy húszegynéhány olyan körzetben, amelyeken a kormányváltás elsősorban múlhat az Együtt ne indítson ellenjelöltet a DK és az MSZP már koordinált jelöltjével szemben. Mivel a Závecz Research legfrisebb kutatása a biztos szavazók körében 1%-ot mér az Együttnek és 8%-ot a DK-nak, így a javaslat a pártok mért támogatottsága alapján is arányos.Itt tartunk jelenleg. A DK ajánlata él. Nincs már sok idő a döntésre. A választóknak tudniuk kell, milyen listákra, és egyéniben melyik esélyes jelöltre tudnak szavazni.A DK mindig az ellenzéki együttműködés pártja volt. A DK-MSZP koordinációs megállapodással a kormányváltás alapját megteremtettük. Az együttműködés bővítésével tovább nőhetne az esély.Reméljük, hogy az Együtt megfelelő testületei is ígygondolkodnak. A kormányváltás ügye mindennél fontosabb.

2018. January. 23. 20:04

A DK jelöltek több, mint 30 százaléka nő

A DK és az MSZP tavaly december végén megállapodott a kormányváltás alapfeltételéről, döntöttünk arról, hogy a 106 egyéni körzetben egy demokratikus ellenzéki jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben. Úgy állapodtunk meg, hogy a DK-Szolidaritás választási szövetség 46 körzetben állít egyéni jelöltet a szocialisták és a Párbeszéd támogatásával. A DK jelöltjei jól leképezik az ország egészét.

Az Európai Unióban az az íratlan szabály, hogy az élet bármely területén érje el a nők aránya a 30 százalékot. Ezt a DK teljesíti: 46 jelöltünkből 14 nő, ez több mint 30 százalékos részarányt jelent, ami a többi párt jelöltlistájával összehasonlítva kifejezetten kedvezőnek tekinthető. Különösen így van ez, ha aFidesz 106 jelöltjét nézzük. Molnár Csaba összegzése szerint ott 5% a nők aránya. Van közöttük 10 László, 9 István, 7 Sándor és 6 nő.Ami az életkori összetételt illeti minden korcsoport képviselve van. A legfiatalabb jelöltünk 22, a legidősebb 72 éves.Jelölötjeink szinte mindegyike diplomás. De talán nem érdektelen, hogy jelöltjeink csaknem egynegyede fizikai dolgozóként kezdte pályáját, nagy többségük később, munka mellett tovább tanult és szerzett diplomát - némelyikük többet is. Van köztük szobafestő, vízvezeték-szerelő, géplakatos, és raktári munkás. Nem vádolhatóak tehát a DK jelöltjei, hogy a kétkezi munka, a korán kelés, a mindennapi küzdelemismeretlen volna számukra.Jelöltjeink foglalkozás, végzettség szerinti összetétele jól mutatja a Demokratikus Koalíció prioritásait.Gazdaság. Egélszségügy. Oktatás. Jelöltjeink egyharmada közgazdász, gazdasági végzettségű, és közel egyharmada olyan, aki kipróbálta már magát a vállalkozások világában, vagy ma is vállalkozó.Megalakulásunk óta hirdetjük, hogy mind az egyén, mind pedig az ország fölemelkedésének kulcsa az oktatás. Jelöltjeink között ennek megfelelően erősen jelen vannak azok, akik oktatás világából érkeztek. 46 jelöltünk közül 10-en jönnek az oktatás világából, 6 pedagógus és négy további egyetemi oktató van közöttük. Komolyan vesszük az egészségügy talpra állítását is: jelöltjeink között van orvos, ápolónő, szülésznő, műtős.A társadalmi konfliktusokban természetszerűleg a gyengébbek, esendőbbek mellé állunk. Ebből a szempontból nagyon fontos a munkavállalók képviselete, a dolgozók érdekeinek védelme. Három jelöltünk is foglalkozott vagy foglalkozik szakszervezeti vezetőként dolgozói érdekvédelemmel.Jelöltjeink némelyikének az élet árnyékos oldalát is meg kellett tapasztalnia. Van közöttük, aki ette a munkanélküliek keserű kenyerét, van, akit azért bocsátottak el állásából, mert a jelöltünkként elindult egy önkormányzati választáson, és van, akinek a közéleti szerepvállalása miatt nem tud elhelyezkedni a gyermeke. Van közöttük politikai üldözött, és van olyan is, aki devizahitelesként azért veszítette el a házát, mert a Fidesz 2010-ben, hatalomra jutása után közvetlenül tönkrevágta a forint árfolyamát.Végül jelöltjeink otthonosan mozognak a politika világában is. Helyi embereket indítunk, olyanokat, akik jól ismerik a választókerület ügyeit, problémáit. Jelöltjeink fele helyi önkormányzati képviselő, polgármester, korábbi polgármester, volt, vagy jelenleg is országgyűlési, vagy európai parlamenti képviselő.Minden feltétel adott, hogy a kampányban ádáz ellenfelei legyenek az Orbán-rendszernek és a Fidesznek, segítve a kormányváltás ügyét és a DK sikeres szereplését.

2018. January. 21. 09:16