A kóros hazudozás véletlen találkozásai a miniszteri bársonyszékben

Volt a boldog nyolcvanas évek elején, amikor a Soros György még a szocialista hazát akarta aláaknamunkázni, egy dokumentumfilm. A szörnyű, veszedelmes ellenségekről szólt, akik fittyet hánynak pártnak, kisznek, és puszta bosszantó létükkel fenyegetik a munkásparaszti egyetértés rendszerét: a csövesekről.

Hosszú haj, szakadt farmer, kockás ing (persze kívül), kannásbor, technokolrapid, rockzene - a tőkés Sátán megannyi rémes attribútuma. A dokumentumfilmben - nem tudom már, mi volt a címe - interjút készítettek egy virtigli csövessel (hosszú haj, szakadt farmer, stb., mint fenn), akinek a nyakában láncon egy kis, lapos elzettkulcs lógott. - Mi van a nyakadban? - kérdezte a riporter, mintha nem látná rendesen. - Kulcs - válaszolt a virtigli csöves furfangosan, de az igazsághoz hűen. - Minek a kulcsa? - Garázsomé. - És mit tartasz a garázsodban?- Motoromat. - Tényleg van motorod? - Á, nincs. - És garázsod?- Az sincs. Se garázs, se motor, csak az álmok kézzelfogható, kulcsluktalan kulcsa. Becketti mélységű párbeszéd volt ez, évekig szállóigeként idézgettük. Szomorú volt, és szép.De most, ahogy elnézem politikusaink szerény vagyonnyilatkozatait (különös tekintettel Pintér Sándorra, aki egy öreg Wartburggal és hozzá négy garázzsal rendelkezik), kissé sótlannak tűnik már az a régi interjú. Ezek a vagyonnyilatkozatok sokkal mélyebbek. Szomorúak, mint egyetlen Wartburg négy garázsban bomolva, mégis szépek, mint az arcátlanság és a kóros hazudozás véletlen találkozásai a miniszteri bársonyszékben.

2018. February. 04. 19:34

A jó hírű ország

A magyarok egy reggel arra ébredtek, hogy olyan jó hírű lett az ország, mint egy penészes kórterem, és a keresztrejtvények, horoszkópok, süteményreceptek, meg a pucér nők képei mellett, amikkel mindenféle pucér nőkhöz amúgy nem kapcsolódó dolgot reklámoztak, csupa jó hír van az újságban.

A bűnösök meglakoltak, a jók megigazultak, a pártok feloszlottak, és aznap-máma már a paksi atom sem hasadt tovább. Először döbbent csend lett. A döbbent csendet azután hamarosan erősödő zúgolódás, háborgás és fogcsikorgatás váltotta fel. Az első lövések délelőtt tizenegy óra tájban dördültek el, mikor a felháborodott tömegek megostromolták a Parlamentet, diktatúrát, elnyomást és áremeléseket követeltek, valamint több, erősebb, élesebb szögesdrótot a határokra, s a szögesdrótba magasfeszültségű áramot, a nemzeti zászlók közepére pedig spontán módon a legkülönfélébb önkényuralmi jelképeket varrták. Délután négykor a hadsereg és a rendőrség vezetése bejelentette, hogy a fegyveres erők is a rablást, despotizmust és átláthatatlan közpénzeket követelő nép oldalára álltak. Este tízkor az országban leállt az áram- és gázszolgáltatás, tizenegykor egy újonnan alakult Nemzeti Megmentési Kormány szigorú kijárási tilalmat vezetett be, amelyet éjfélkor a még újonnanabban alakult Nemzetibb Megmentésibb Kormány is megerősített és tovább szigorított (miközben a hazaárulónak minősített Nemzeti Megmentési Kormány tagjait nyilvánosan, nagy ováció mellett piros-fehér-zöld pántlikákkal feldíszített úthengerek alá lökték), majd hadat üzentek az Egyesült Nemzetek Szervezetének, Tajvannak és a Vatikánnak pedig külön is, mert azok nem ENSZ-tagállamok. A másnap reggeli lapokban a keresztrejtvények mellett csupa rossz hír volt: vér, káosz, háború, gyilok, idegen összeesküvések és hazafias kiáltványok. Délelőtt tizenegy tájban az országban a rend nagyjából helyreállt. A dolgok végre a megszokott módon alakultak, a miniszterelnök beszédet mondott a rádióban az országot fenyegető veszélyekről, és bejelentette, hogy szigorúan felelősségre fogják vonni a felfordulást okozó jóhírterjesztőket. A szögesdrót határkerítés pedig marad - ezt a miniszterelnök hangsúlyosan leszögezte. Az utcákon ismét elégedett, a dolguk után járó, savanyú arcú embereket lehetett látni. Úgy tűnt, végre helyreállt a világ. És ekkor törtek át az ország drótos határain a vatikáni tengerészgyalogos kommandók, és ekkor kezdtek az égből tajvani ejtőernyős desszantosok záporozni.

2018. February. 04. 06:20