Ilyen is csak nálunk van: nem tudjuk, támogatjuk-e Anglia kilépését az EU-ból

2016. June. 20. 06:52

Talán csőbe akarta húzni Lázár Jánost a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hiszen Orbán Viktor legfőbb bizalmasát, s kancelláriaminiszterét - úgy tűnik - nem tájékoztatták megfelelően a Nagy-Britannia uniós tagságát érintő népszavazás ügyében kialakított magyar álláspontról.

Az újabb kommunikációs zavart a hivatalosan propagandaminisztériumi apparátusba tartozó Kovács Zoltán kormányszóvivő sem oldotta fel, így csak egy biztos: Orbán Viktor a jövő héten az EU mellett kampányol.

"Nem kíván semmilyen módon állást foglalni a magyar kormány, hiszen a britek döntését - bármilyen irányba mozdulnak is el - tiszteletben tartja Magyarország". Ezzel a mondattal hárította el Lázár János még csütörtökön, hogy bármilyen módon színt kelljen vallania arról: mi a magyar kormány álláspontja a brit népszavazásról, amely ezen a héten csütörtökön lesz. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az esetleges Brexit miatt minket rövidtávon nem terhel intézkedési kényszer, amit a szavába vágó Kovács Zoltán kormányszóvivő is gyorsan megerősített: "a költségvetés tartalékából fedezhető minden olyan lépés, amellyel a döntés kezelhető".

Alig két és fél nappal később Kovács maga erősítette meg, hogy a magyar kormány Nagy-Britannia európai uniós tagságának megőrzése mellett érvelő hirdetést jelentet meg hétfőn a brit sajtóban. A kormányszóvivő az erről szóló német sajtóértesüléseket megerősítve tájékoztatta az MTI-t, amely természetesen nem kérdezte meg, mi változott csütörtök óta Brexit-ügyben. Lázár ugyanis még a kormányinfón is úgy reagált, mintha az Orbán-kormány lényegében egyetértene a kilépéspárti britekkel, sőt, úgy fogalmazott: "Nagy-Britania nagyon fontos partnere Magyarországnak az európai integráció további mélyítése elleni küzdelemben". Persze Lázár már akkor sem válaszolt az esetleges Brexit Magyarország számára nézve káros hatásaira vonatkozó kérdésre. Aligha elképzelhető ugyanakkor, hogy a kancelláriaminiszter, vagy épp Kovács szóvivő ne tudtak volna arról: a kabinet (pontosabban a Miniszterelnöki Kabinetiroda, amely a kommunikációs feladatokat végzi) fizetett politikai hirdetésekben foglal állást a kérdésben, méghozzá nemzetközi színtéren.

Ezzel szemben jött a hír: "Orbán Viktor az első olyan uniós miniszterelnök, aki személyesen is bekapcsolódik a britek EU-ból való kilépése elleni kampányba" - írta a Bild. A német lap számolt be elsőként arról, hogy a magyar kormány Brexit-ellenes hirdetései ezen a héten fognak megjelenni a brit The Daily Mailben. A hirdetés szövege így hangzik majd: "A döntés a tietek, de Magyarország büszke arra, hogy veletek együtt az Európai Unió tagja lehet". Kovács pedig - mintha mi sem történt volna - elmondta, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelenő hirdetést eredetileg szombaton szerették volna megjelentetni, de két nappal elhalasztották a nyilvánosságra hozatalt, tekintettel a Jo Cox brit munkáspárti képviselő meggyilkolása miatti kampánycsendre.

A kormányszóvivő felidézte továbbá, hogy pénteken Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője tájékoztatta német tárgyalópartnereit a kormány álláspontjáról, hétfőn pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter teszi majd meg ugyanezt Luxembourgban, a külügyminiszterek uniós tanácskozásán. A Bild egyébként idézte is a Bajorországban pénteken hivatalos úton Markus Söder bajor államminiszterrel és Armin Laschet CDU-alelnökkel találkozó Rogánt, aki azt mondta: "a belső ellentétek ellenére az EU-nak egyben kell tartania Európát. A briteknek nem lenne szabad elhagyniuk bennünket ". A találkozón a bajor államminiszterrel egyetértettek abban, hogy az európai családnak egyben kell maradnia, mert "Anglia nélkül Európa nem lehet teljes". (Szijjártó egyébként magát Lázárt és a propagandaminisztert is lekőrözte abban, hogy következetesen kiállt a brit EU-tagság mellett az utóbbi hónapokban, többször is egyértelművé téve: "Nagy-Britannia nélkül az Európai Unió sokkal gyengébb lenne",illetve "mind politikai, mind gazdasági szempontból jelentős európai veszteséget okozna, ha a britek kilépnének" - a szerk.)

Kovács egyébként már azt is mondta: Magyarország szerint Nagy-Britannia uniós tagsága azért fontos, mert az erős Európa a nagy tagállamok együttműködésével valósítható meg. Szerinte a magyar kormányt sokszor vádolták Európa-ellenességgel, azonban mostani "pro-európai hozzáállása" is jól mutatja, hogy elszántan és szilárdan hisz az unió által elért eredmények fontosságában, még ha sok esetben másként is képzeli el a kontinens jövőjét - mondta a kormányszóvivő.

Legutóbb, amikor Orbán Viktor a Kossuth rádióban szórakoztatta híveit, beszélt a brit EU-tagságról szóló, közelgő népszavazásról is, amellyel kapcsolatban "a magyar álláspont" - mint mondta - úgy szól: "örülünk annak, hogy a britekkel egy szövetségben lehetünk (...), de nem vindikáljuk a jogot magunknak, hogy megmondjuk a briteknek, mit tegyenek".