"Orbán állhat az új európai összefogás élére"

2018. February. 23. 11:12

Miután a svéd parlamentben Ken Ekeroth, a Svéd Demokraták külügyi igazgatója tört magyarsággal köszönetet mondott a magyar miniszterelnöknek az Európáért való kiállásáért, a Hetek felkereste a képviselőt.

Ken Ekeroth a lapnak elmondta, szerinte ma Magyarország „a nemzeti értékek és az európai kultúra védelme, valamint a tömeges bevándorlás elleni küzdelem tekintetében a világ vezető nemzete”. A svéd politikus szerint példaértékű, ahogy a kormány kiáll az „európai és az amerikai baloldali politikai elit törekvéseivel szemben.” „Magyarország a legjobb példa arra, hogyan kell szembeszállni ezekkel a veszélyekkel” – fogalmazott.

A Svéd Demokraták színeiben politizáló képviselő már több mint 10 éve jár rendszeresen Budapestre, úgy véli, nagyon sikeres nyolc évet tudhat maga mögött az Orbán-kormány. Ekeroth szerint a jövőben még nagyobb szerep várhat a magyar miniszterelnökre európai szinten is. Hozzátette, Orbánnak van a legnagyobb esélye arra, hogy kialakítson egy új egységes képviselőcsoportot az Európai Parlamentben, ami határozottan kiáll a tömeges bevándorlással szemben. Ekeroth a Heteknek kifejtette, a visegrádi országok támogatásával olyan erős bázisa van, amihez más nyugat-európai politikai közösségek is szívesen csatlakoznának.

Ugyanakkor hozzáteszi, az Európai Uniót belülről nem lehet igazán megreformálni, ezért ki kellene lépni a politikai unióból. „Nincs szükség egy szuperállamra, inkább más együttműködési formákat kell keresni” – vélekedett.

Forrás: Hetek