Nincs bizonyíték arra, hogy a Fidesz szervezett csalást hajtott végre

Tegnap este és éjszaka egymás után kaptam az üzeneteket, hogy írjak alá egy petíciót, amelyben felhívjuk az EU figyelmét arra, hogy Magyarországon a szavazatok összeszámolása során választási csalás történt és megkérjük, hogy gyakoroljon nyomást a magyar kormányra a választások - EU-s biztosok részvétele melletti - megismételtetése érdekében.

Eltekintve attól, hogy az EU-nak ilyesmire nincsen lehetősége, a petícióban felsorolt érvek egyike sem támasztja alá a szervezett választási csalás vádját és nincs egyetlen megdönthetetlen bizonyíték sem erre nézve. Az pedig effektíve nem igaz, hogy a közvéleménykutatások egészen más eredményt jeleztek elő, mint ami megvalósult. A Medián utolsó kutatása csaknem hajszál pontosan ezt az eredményt jelezte elő. Bizonyára egyes helyeken történtek csalások, a szavazatvásárlástól, a szavazók szervezett szállításáig, fenyegetés, zsarolás és más nemtelen eszközök bevetése, a szavazólapok helytelen kezelése esetleges eltüntetése stb. ám, hogy ez központilag szervezett csalás lett volna, arra senkinek nincs bizonyítéka. Ezeket az eseteket természetese egyenként ki kell vizsgálni és dokumentálni, adott esetben panaszt tenni, pereskedni. De pontosan tudjuk, hogy az egész választási rendszer alapfilozófiája a csalás, ám ezt nem EU-s megfigyelőknek, hanem a választási törvény szigorú felülvizsgálatának kell megállapítania. Egy ilyen - tényekkel alá nem támasztott - petíció csak arra jó, hogy lejárassa azokat, akik az egész csaló választási rendszert akarják megváltoztatni és hitelteleníti azt a törekvést, amely a magyarországi jogi egyenlőségen alapuló, transzparens demokratikus választási rendszerért száll síkra.

2018. April. 14. 10:17

Kezd valóságos thrillerré válni a 2018-as választás 

Egyre több olyan történetet ismerhetünk meg, amikor köztörvényes bűncselekményekért elítélt és börtönben ülő bűnözők jelöltetik magukat képviselőnek. Szabadon lévő családtagjaik és bűnözőtársaik összegyűjtik nekik a szükséges 500 aláírást, és ha ez sikerül, akkor a mentelmi jogukkal élve kérvényezik szabadlábra helyezésüket. A bíróság pedig – a törvény értelmében – nem tehet mást, mint hogy szabadlábra helyezi a jogerősen elítélt bűnözőket.

Legutóbb a Hír Tv-ben egy csempészésért 3 évre ítélt, majd képviselőjelöltként szabadlábra helyezett férfi elmondta, hogy előtte már négy – ugyancsak jogerősen elítélt – börtöntársa került ugyanígy szabadlábra. A legcifrább azonban az a történet, amit a "Házon kívül" (RTL Klub) mutatott be néhány napja arról, hogy egy aljas indokból, különösen kegyetlen módon, előre eltervelten végrehajtott emberölési kísérlet három éve előzetesben ülő vádlottja élhetett mentelmi jogával, mivel képviselőjelölt lett. A feleségét, gyermeke anyját akarta megölni valóban aljas indokból, különösen kegyetlen módon. Most azonban képviselőjelölt és szabadon jön-megy a városban, ahol a felesége és a gyermek egy titkos rejtekhelyen, egy elsötétített szobában retteg, hogy a "képviselőjelölt" rájuk talál. A gyilkossági kísérletért előzetesben ülő férfi pedig annak a pártnak a jelöltje, amelynek elnöke ugyancsak jogerősen elítélt köztörvényes bűnöző. Őt azért ítélték el, mert több száz ukrán állampolgárnak adott el - hamis okmányok segítségével - magyar állampolgárságot. A pártját pedig már a 2014-es első nagy kamupárt alapítási láz idején hozta létre, történetesen éppen Összefogás néven. És ezzel nagy szívességet tett a Fidesznek, hiszen a párt neve kísértetiesen hasonlított arra a pártra, amely az akkori demokratikus pártokat fogta össze. Senki előtt, egyetlen pillanatra sem volt kétséges, hogy ez az ember a Fidesz szövetségese. Tegnap este pedig már a fizikai erőszak is megjelent az utcákon; fideszes plakátrombolók vertek meg jobbikos plakátvédőket. Ami ma Magyarországon "szabad választások" fedőnév alatt történik, az arról szól, hogy hogyan lehet porig alázni a választást, a demokratikus jogállam fundamentumát jelentő legfontosabb intézményt. "A rendőrség meg áll és néz..."

2018. April. 07. 07:14