"A harmadik Fidesz-kormány teljes erővel segít minket"

2017. December. 10. 15:30

Eszéken írták alá kedden a horvátországi magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatainak a szerződéseit; a magyar kormány által a 2017-es évre biztosított 500 millió forintos keretből 143 családi gazdaság/vállalkozás kapott támogatást.

A helyi magyarság számára komoly előrelépési lehetőséget jelent az idén szeptemberben induló program, az anyaország által rendelkezésükre bocsátott mintegy 500 millió forintos forrás nagyban hozzájárulhat a térség magyar gazdáinak és családtagjaik helyben maradásához, életkörülményeik javulásához.

Kiss-Parciu Péter, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az eszéki magyar oktatási és művelődési központban tartott aláírási ünnepségen kifejtette, fontos, hogy Horvátországban van egy olyan közösség, amely meg tudta fogalmazni céljait, ezt most egy stratégia formájában tette meg. Majd, mint mondta, a program lebonyolításához szükség volt egy alapítvány létrehozására is, ez az Economica Hungarica Alapítvány.

Mint mondta, a magyar kormány prioritással kezeli a határon túli magyarok ügyeit, de soha korábban nem volt olyan helyzetben Magyarország, hogy ilyen mértékű segítséget nyújtson.

Jelezte, hogy a horvátországi pályázat sikerességét mutatja, hogy 162 pályázat ékezett be, amelyből 143 nyert. Az önrésszel együtt közel 700 millió forintnyi összegű fejlesztés valósul meg, 80 százalékban a mezőgazdaság területén - hangsúlyozta.

Jakab Sándor, az Economica Hungarica Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint régóta vártak erre a pillanatra, hiszen már régen megfogalmazták azt, hogy a magyarság fennmaradásának nagyon fontos pillére a gazdasági életben való aktív részvétel, legalább annyira fontos, mint a magyar oktatás és a hitélet. - Most pedig a harmadik Fidesz-kormány teljes erővel segít minket a gazdasági élet terén is, és korábban soha nem látott támogatásban részesít bennünket - fogalmazott Jakab, aki köszönetet mondott ezért a magyar kormánynak.
Forrás: KMS