A kutyának sem kellenek Orbán stadionjai

2018. January. 08. 07:19

Senki nem akarja üzemeltetni a stadionokat: a szombathelyi után az új miskolci arénáért sem kapkodnak, de a diósgyőri létesítmény hatvan hónapnyi hasznosítására kiírt pályázatra sem jelentkezett egyetlen cég sem.

A 15 milliárdba kerülő, 12 ezer férőhelyes szombathelyi arénában a stadionavatón sem volt telt ház. Nem csoda, hogy az új létesítmény üzemeltetésére nem találtak megfelelő céget. Hónapokig nem volt jelentkező, aztán két pályázatot is elutasítottak. A városvezetés végül megállapodott a stadion építtetőjével, hogy ideiglenesen a cég üzemelteti a létesítményt, de az önkormányzat is ad pénzt.

Káosz van a Diósgyőr új stadionja körül is, amelyet februárban adnának át, de egyelőre itt sincs, aki üzemeltetné a komplexumot. A Közbeszerzési Értesítő szerint senki nem jelentkezett a 13 milliárd forintból megépített stadion működtetésére.

A Hír TV által megkérdezett sportközgazdász szerint Magyarországon nincsenek meg a megfelelő piaci feltételek a stadionüzemeltetéshez.

"Semmi meglepőt nem látok abban, hogy ilyen nehéz üzemeltetőt szerezni a stadionokhoz, ugyanis Magyarországon a labdarúgás jelenlegi piaci helyzete nem teszi lehetővé, hogy rentábilisan lehessen egy stadiont fenntartani. Gyakorlatilag az új Ferencváros-stadion az egyetlen, ahol ez egyáltalán szóba jöhet, nem véletlen, hogy oda lehetett a magánszektorból érkezőt találni. Más stadionoknál vélhetőleg mindenhol valamilyen állami, önkormányzati vagy egyéb intézménynek kell megoldania az üzemeltetést" - értékelte a helyzetet Szabados Gábor.

A stadionépítés azonban nem áll le, és folyamatosan ömlik a projektekbe a közpénz: az NB II-es Dorog Buzánszky Jenőről elnevezett stadionjára például 685 millió adóforint megy el, a megyei másodosztályban vitézkedő Mogyoród pályája pedig százmilliós összegből fejlődhet.