„Álltam a kórházban, a sírás fojtogatott”

2018. február 25. 11:16

Mint ismert, a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szakemberhiány miatt nem fogad betegeket. Rónai Egon az ATV műsorvezetője drámai Facebook-posztban emlékezett vissza arra, amikor a néhány hónapos fiát műteni kellett.

Az ATV műsorvezetője személyes példáján keresztül hívta fel a figyelmet az áldatlan állapotra:

"Álltam a kórházban, a sírás fojtogatott. A tehetetlenség, a reménykedés, az aggodalom és a kétségbeesés váltakozva öntött el. Alig 3 hónapos fiamat tolták a műtőbe. Nem lesz semmi baj, nyugodjon meg apuka, szólt a nővér és becsukódott az orrom előtt a kétszárnyú lengőajtó.

Nincs kiszolgáltatottabb ember a beteg gyermekéért aggódó szülőnél. Csak talán épp a gyermek, akinek az élete néha versenyfutás az idővel, versenyfutás szakszerű ellátásért, orvosért, nővérért, műtőért.

A sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban mostantól szakemberhiány miatt a csecsemő- és gyerekosztály nem tud betegeket fogadni. Nincs már, aki ellássa őket. Nincs szakorvos. Gyermekorvos. Elképesztő, döbbenetes helyzet, egy látszatintézkedésekkel kezelt drámai folyamat vége. Nem fejtem ki, úgyis tudják.

De remélem és kívánom a sátoraljaújhelyi, sárospataki, kisvárdai, tolcsvai, és környékbeli családoknak, hogy sose kelljen a beteg kicsivel túlélőversenyen részt venni, azért izgulni, hogy időben a kórházba érjenek.

Mostantól ugyanis a kicsiket a 85 kilométerre lévő miskolci megyei kórházba kell vinni, nem autópályákon, hanem gödrös-kátyús északkeleti utakon. Az egy-másfél óra! És akinek autója sincs?

A nővér igazat mondott, nem lett semmi baj. Pici fiam mindjárt 17 éves, 190 cm, egészséges majdnemfelnőtt. Máig hálás vagyok Katona Gábor főorvosnak és csapatának a szakértő és emberséges munkájáért.

Nekünk akkor, Budapesten jutott orvos. Minden gyermeknek és szülőnek jár ez a biztonság. Neki is, akit sorsa Északkelet-Magyarországra vezetett" - mondta.

Mint ismert, a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szakemberhiány miatt nem fogad betegeket. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei egészségügyi intézmény pénteken reggel tette közzé honlapján, hogy átmenetileg szünetel a gyermekellátás a kórházban, helyettesítésre az Emberi Erőforrás Minisztériumának országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházat jelölte ki.

Forrás: Facebook