Az összes gyermekotthont bezáratja a kormány

2017. October. 20. 07:13

Három éven belül a kormány a még megmaradt 13 nagy létszámú gyermekvédelmi otthont is bezárja, és korszerű körülmények között helyezi el lakóikat, közölte Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár csütörtökön egy szegedi konferencián. Az idén és jövőre jelentősen bővítik a nevelőszülők számát is - írja a Magyar Idők.

"A gyermekvédelmi szakellátás legfontosabb feladata, hogy a 23 500 állami gondozásban élő gyermek valóban életre szóló esélyt kapjon. Ennek legfontosabb eszköze a közösségbe ágyazás" - idézte a lap a szakpolitikus szavait.

Szerdán az államtitkár Mátészalkán járt, ahol a gyermekotthon helyett létrehozandó 24 férőhelyes leánylakóotthon alapkőletételén vett részt.

Czibere Károly szerint a szocializmusban az állami gondozás egyet jelentett az elkallódással, és most igyekeznek visszaadni a társadalomnak azt a hitet, hogy ma már az állami gondozás valóban fel tudja készíteni a gyermekeket az önálló, teljes életre.

Párhuzamos társadalmak helyett befogadó társadalmat hoznak létre, erről szól a városok szélén, a társadalomtól elkülönítetten létrehozott gyermekvárosok bezárása, a gyermekek elhelyezése 8-12 személyes lakásotthonokba vagy a családias körülményeket biztosító nevelőszülői szolgálatnál.
Forrás: Magyar Idők / Sztárklikk