Csalódott Orbánban, pedig 1989-ben megkönnyezte a beszédét

2017. október 11. 15:45

"Az Őcsényben elutasított menekült családnak felajánlunk egy egyhetes tavaszi nyaralást a Tihanyi Babamúzeum vendégházában, teljes ellátással. Üdv: Filotás Tivadar" - ezt a levelet kapta hétfőn a hvg.hu.

Filotás Tivadar a rendszerváltás idején tért haza, feleségével 1994-ben alapították meg a Babamúzeumot. Üzletember, de tagja volt a tihanyi képviselő-testületnek is.

A hvg.hu-nak azt mondta, sötét időket idéz az, ami manapság Magyarországon történik, az őcsényi eset után, amikor egy teljes falu lázadt fel a menekültek és a rajtuk segíteni próbáló panziós ellen, teljesen kiábrándult. Az őcsényi panziós története után döntött úgy, hogy tavasszal szívesen vendégül látja a menekülteket, mert példát szeretne mutatni mindenkinek, hogyan is kell bánni az idegenekkel.

Azt nem tudja, de igazából nem is érdekli, hogy Tihany nyitottabb közösség-e, mint az őcsényi, abban azonban biztos, hogy senkinek sem jelentene problémát, ha megjelenne néhány pihenni vágyó idegen a településen.

Filotásnak a mai közállapotokról is megvan a véleménye.1989-ben megkönnyezte Orbán beszédét, amit Nagy Imre újratemetésén mondott el. Előtte csak Martin Luther King híres beszédétől érzékenyült el ugyanígy. De azóta rájötte, hogy Orbán egy nagyon dörzsölt, számító politikus, csalódott benne.

Filotás arra a kérdésre, hogy tart-e bármilyen attrocitástól (ismert, az őcsényi panzióst inzultálták, autójának kiszúrták a kerekét), azt mondta, nem fél, az elvei ellen cselekedne, ha el tudná bizonytalanítani a közhangulat. "Az pedig magára vessen, aki emiatt nem nézi meg a Babamúzeumot."

Arra a kérdésre, hogy miért szánja el magát ma valaki 72 évesen egy ilyen lépésre, azt válaszolta: "Meggyőződésem, hogy az embereket nem lehet a végtelenségig hülyíteni. Mindenki félelem nélküli Magyarországot akar, amihez a befogadás is hozzátartozik."
Forrás: hvg.hu