"Diplomát szerezni Magyarországon nagyon jó befektetés"

2017. szeptember 13. 11:12

Az OECD-országok közül Magyarországon a legalacsonyabb a diplomások között a munkanélküliség - mondta Palkovics László szerda reggel az M1 aktuális csatornán. A felsőoktatásért felelős államtitkár szavaival egyetértve, éppen ezért tűnik érthetetlennek, hogy miért nehezíti meg egyes diplomák megszerzését a kormány, és miért csökkenti egyre nagyobb mértékben a magyar egyetemek szabadságát.

Az államtitkár szerint a diplomások körében a munkanélküliség nem éri el a 2,5 százalékot, ami alacsonyabb, mint Németországban.

"Tehát ez azt jelenti, hogy diplomát szerezni Magyarországon nagyon jó befektetés, nagyon gyorsan megtérül, és ezzel jól el lehet helyezkedni" - tette hozzá Palkovics.

Annyit azért kiegészítésként el kell mondanunk, hogy elsősorban az iskolázott fiatalok, azon belül a munkaerő-piaci szempontból legfontosabb szakmunkások és a diplomások hagyják el az országot. Így valamelyest torzítanak az államtitkár által ismertetett adatok.
Amennyiben ennyire büszke a Fidesz ezekre a számokra, vajon miért nehezíti meg az egyetemek létezését?

Az egyetemek helyzetének egyik legelterjedtebb és elfogadottabb fokmérője az autonómia mértékének vizsgálata. Az, hogy az egyetemek mekkora szabadságot élveznek az állammal szemben, mennyire dönthetnek szabadon a működésüket illető kérdésekben.

A legrangosabb európai felsőoktatási szervezet, az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA) külön honlapot tart fenn arra, hogy 29 tagállamának egyetemi autonómiáját értékelje. Az egyetemi szabadságot négy nagyobb terület, a szervezeti, a gazdasági, a személyzeti és a tudományos autonómia felől vizsgálják, az egyes területeken pedig rangsort is állítanak fel a tagállamok között.

A magyar egyetemeknek nincs sok okuk az örömre: gazdasági szabadság terén az utolsó előtti, 28. helyen állnak, szervezeti téren 23., személyzeti szempontból a 22., míg tudományos autonómia terén a 16. helyet foglalják el.

Egyre kevesebb diplomás szavazna a Fideszre

A válasz talán ott keresendő, hogy a kormánypárt szavazótáborában az elmúlt egy évben a diplomás és az érettségivel rendelkező Fidesz-szimpatizánsok helyét is egyre inkább átveszik a kevésbé iskolázottak.

Annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz támogatottsága nem nagyon változott az elmúlt hónapokban, a szavazótábor belső összetétele annál inkább.

Az MSZP ingyenes diplomát ígér

Az oktatás elérhetőségének szűkítése helyett annak bővítésére van szükség - jelentette ki az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Botka László hozzátette: Magyarország nem lehet a jövő képzetlen összeszerelő üzeme. "Az egyetemi hallgatók számarányát tekintve a XXI. században csak az oroszok rosszabbak nálunk. 2010 óta 11 százalékkal kevesebb diák tanul egyetemen és 12 százalékkal kevesebbet költ az állam felsőoktatásra. Pedig minden egyes fillér, amit az állam az oktatásra költ többszörösen megtérül a jövő gazdasági növekedésében".
Szerző: Konczik Márton