DK: Ismét a daganatos betegeket és a budapestieket sújtja a NER

2017. November. 14. 19:05

Akár két hónapot is várhatnak a sugárkezelésre a daganatos betegek Budapesten és Pest megyében, a fővárosi kórházakból ugyanis jónéhány sugárterápiás gép hiányzik. Az orvosok ezért azoknak a betegeknek az esetében is kénytelenek más, például gyógyszeres kezelést választani, akiknél a sugárterápia lenne a leghatékonyabb.

Magyarország világelső a daganatos megbetegedések terén. Ehhez jelentősen hozzájárul, hogy kevés a CT és MR berendezés, így lassú a diagnosztizálás. Tovább rontotta a helyzetet, hogy az orvos a kormány döntése értelmében nem a betegnek legalkalmasabb, hanem a legolcsóbb gyógyszert köteles fölírni. A sugárterápia megtagadása minderre fölteszi a koronát. Sok rákbeteget gyakorlatilag az Orbán-kormány ítél halálra.

Az Emmi szerint a most induló kórházfejlesztési programban 22 milliárd forintért szereznek be orvosi eszközöket. Összevetve ezt azzal a mai hírrel, hogy hat év alatt csak a társasági adókból 330 milliárd forint jutott a sportegyesületeknek, világosan látható, Orbán rögeszméjéhez képest mennyire fontos ma Magyarországon a betegek élete.

A Demokratikus Koalíció a kormányváltás után radikálisan javítani fogja az egészségügy finanszírozását, és megtalálja a módját a betegek halálát okozó intézkedések kiagyalóinak felelősségre vonására.

Dr. László Imre
a DK egészségügyi kabinetjének vezetője
Forrás: MTI-OS