Elindultak a lengyel aktivisták Budapestre

2018. március 14. 05:00

„Lengyel, magyar, két jó barát...” – az ismert mondás áll annak a vonatnak az ablakán, amellyel elindultak Budapestre a Civil Összefogás Fórum által a március 15-i békemenetre meghívott lengyel jobboldali aktivisták. Az utazást egy kormányközeli lengyel újság szervezi. Mateusz Morawiecki kormányfő is támogatja az Orbán Viktor melletti kiállást.

– A magyar nemzeti ünnepet megyünk megünnepelni. A magyarok is meglátogatnak minket, testvérek vagyunk – nyilatkozta Marek, az egyik aktivista.

Varsó hálás a magyar kormánynak, amiért támogatja a Brüsszellel folytatot vitájában. Az Európai Bizottság tavaly decemberben indította meg a szavazatmegvonást is kilátásba helyező uniós eljárást Lengyelország ellen az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbítása miatt, de a lengyelek megbüntetését Orbán Viktor biztosan megvétózná. A Fidesz és a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság párt a menekültkérdésben is egy állásponton van.

– Lengyelország és Magyarország támogatja egymást a menekültkérdésben, megépítettük a falat, de változik az Európai Unió is. A jobboldal nyert Olaszországban, ott már talán felébredtek. Ausztriában ugyanez a helyzet – fogalmazott Mariusz Bartkiewicz aktivista.

Forrás: Hír TV