Erre vártak a nyugdíjasok

2018. június 19. 04:45

Az állam jövőre több mint 1000 milliárd forintról mondhat le a különböző adó- és járulékkedvezmények következtében. Sőt, 2019-ben egy új, de nagyon fontos kedvezmény is életbe lép, a nyugdíjasok számára. 

Jövőre már az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja az adó-, járulék-, és illetékkedvezmények teljes becsült összege, ami 120 milliárd forinttal magasabb, mint amit a kormány az idei évre várt - olvasható ki a 2019-es költségvetés tervezetéből. Ez első ránézésre hatalmas összegnek tűnik, főleg, ha hozzátesszük, hogy jövőre 998 milliárd forintos pénzforgalmi deficitet tervezett a kormány.

A központi költségvetés teljes bevételéhez viszonyítva viszont csupán 8%-ra rúg a kedvezmények teljes összege – írja a Portfolio.

A 120 milliárd forintos növekedés alapvetően három okkal magyarázható: a társasági adókedvezmények és az szja-kedvezmények is növekednek nominálisan, de egy új járulékkedvezmény is óriási szerepet játszik.

Ahogyan ugyanis a költségvetés benyújtásakor kiderült:

a kormány új lépéssel reagált a munkaerőhiányos helyzetre, 2019-től kedvezményesen lesznek ugyanis foglalkoztathatóak a nyugdíjasok, csak szja-t vonnak a bérükből.

A kormány azzal számol, hogy az új kedvezmény, az öregségi nyugdíj mellett foglalkoztatottak támogatásának becsült összege éves szinten 45 milliárd forintba kerülhet az államnak.

Az intézkedés fontos szerepet játszhat a nyugdíjas korú munkavállalók továbbfoglalkoztatásában. 

Forrás: Portfolio