Fábry nem vállalta a vitát Bödőccsel

2017. October. 05. 14:01

A közelmúltban a Blikknek adott interjújában árulta el Fábry Sándor, hogy nemrég a Heti Válasz felkérte egy páros interjúra a humorista Bödőcs Tiborral, akivel remek a viszonya, de "köztudomású, hogy nem árulunk egy politikai gyékényen". Nem vállalta az interjút, mert már nincs hozzá kedve.

Az esetet maga a Heti Válasz főszerkesztője, Borókai Gábor erősítette meg a lap legfrissebb számának vezércikkében.

Mint írja, szerették volna, ha a humor politika iránt fogékony nagyágyúi náluk ütköztetik a véleményüket. A Heti Válasz hasábjain korábban gyakorta feltűnő Fábry azonban ellépett a lehetőség elől, mert mint mondta, a megmerevedett frontvonalak között nincs már kedve a kulturális életet amortizáló párbajozáshoz. Ő inkább temeti az árkokat - idézi a humorista szavait Borókai.

Borókai szerint a hazai közélet odáig fajult, hogy ellentétes nézetű emberek csak egészen ritka kivétellel beszélgetnek vagy ütköztetnek véleményt. Tisztelve, de el nem fogadva a másik álláspontját. Az érvek helyett az érvelők érvénytelenítése folyik, ami nemcsak veszélyes, hiszen mindenkit bezár önnön világába, de keresztényietlen is, mivel a személy cselekedete helyett a személyt minősíti, s ezzel a javítás reményét is elveszi tőle.

Úgy véli, hogy a helyzet kiteljesedésében a kormányoldalé a főszerep, ezért aztán a kormányközeli médiában kerülik a politikusi vitát, ahogy az úgynevezett értelmiségi szópárbajt is mellőzik. Ezért is fordulhatott elő a kötcsei értelmiségi találkozón, hogy a miniszterelnök a mindenféle kormányzati bojkottal sújtott Heti Válaszra volt kénytelen hivatkozni, megjegyezve, hogy olvasta a két Jeszenszky vitáját, és el kell gondolkodnia azon, vajon miért távolodtak el a kormánytól a volt külügyminiszterhez hasonló konzervatív értelmiségiek.

Borókai a megfejtéshez a kormányelkötelezett Fábry Sándort hívja segítségül, aki a Blikknek adott interjújában ugyanazokat a kritikus pontokat említi, mint amit sokan mások mormolnak már évek óta a konzervatív oldalon, hogy ízlésük ellen való "a jelenlegi rezsim káderpolitikája, úrhatnámsága, rongyrázása és az elszámoltatások elmaradása".

"Ha a választáson - az ellenzék önpusztítása ellenére - meglepetés érheti a kormányt, az nem a főirányok rossz megválasztásából vagy az igazán fontos ügyek félrekezeléséből lesz levezethető, sokkal inkább a Fábry által is felemlegetett - a kormányoldalon agyonhallgatott - irritáló részletekből. Mert ugye, a tüske a köröm alatt, az ördög a részletekkel keseríti meg az életet."
Szerző: Márkus