Gyógyíthatatlan betegség fenyegeti a magyarokat

2018. június 19. 05:45

Az egész világon egyre nagyobb kihívást jelent a demencia, azaz az időskori elbutulás. A betegség kezelése, a szociális és érzelmi megpróbáltatás mellett ráadásul még rendkívül drága is. A helyzetet súlyosbítja, hogy míg 2017-ben az OECD országokban közel 19 millió ember szenvedett a kórtól, addig 2050-re ez a szám már elérheti a 41 milliót is. Gyógymód pedig egyelőre nincs.

A demencia leginkább a japánokat, olaszokat, illetve a németeket sújtja. Ez persze nem meglepő abból a szempontból, hogy jellemezően ezekben az országokban rendkívül magas a várható élettartam, és a demencia leginkább a 60 évnél idősebb embereknél alakul ki. Magyarországon 2017-ben 1 000 főre átlagosan 11 megbetegedés jutott – írja az OECD friss jelentésére hivatkozva a Pénzcentrum.

Sok okunk azonban nincs az örömre, hiszen bár az OECD átlagnál nálunk azért kevesebb a demensek száma, ennek a kétes előnynek egy része azzal magyarázható, hogy a magyarok egyszerűen meg sem élik azt a kort, amikor nagyobb eséllyel kialakulna a demencia.

A várható élettartam hazai emelkedése miatt azonban néhány évtized múlva, már nálunk is jóval több beteggel kell számolni, mint manapság. Az OECD jelentés szerint például Magyarországon előreláthatólag 2037-ben 1000 főre már 16 demens beteg fog jutni.

Forrás: Pénzcentrum