Holnaptól megcsodálhatjuk az Orbán Viktorról elnevezett orchideát

2018. augusztus 15. 16:40

Csütörtöktől a budapesti Fűvészkertben is látható lesz a nagyközönség számára a Horn Gyuláról, és Orbán Viktor miniszterelnökről elnevezett orchidea - mondta Orlóci László, a Fűvészkert igazgatója az Origónak.

A szakember elmondta, hogy a virág Szingapúrból érkezett, ahol a kormányfő tavaly tett hivatalos látogatást.

A Horn Gyuláról elnevezett virágot 1997-ben nemesítették, az Orbán Viktorról elnevezetett pedig a 2010-es években. Mindennek azért van jelentősége, mert a két évtized alatt jelentősen változtak a nemesítési szokások – tette hozzá. 

A két orchidea ugyanahhoz a nemzetséghez tartozik, de annak két különböző fajába – monda el Orlóci László az Origónak annak kapcsán, hogy a Fűvészkertben most csütörtöktől minden érdeklődő megtekintheti a Horn Gyuláról és Orbán Viktorról elnevezett virágokat.

A Fűvészkert igazgatója elmondta, hogy a két virág bár erős rokonsági kapcsolatban van, de mivel két különböző fajról beszélünk, ezért több ponton különböznek az orchideák. A két faj között a nemesítés miatt alakult ki nagy különbség – mondta a szakember.

A virágtrendeknek megfelelően az Orbán Viktorról elnevezett virág a XXI. századot képviseli. A teljes színskálát felvonultatja a növény, a ráeső fénytől is függ, hogy milyennek látjuk, nem beszélve egyedileg csavarodó különleges leveleiről.

Aki látni szeretné, az Illés utca 25. szám alatt megnézheti az orchideákat.

Forrás: Origo / Sztárklikk