Menekülés a kormányzásba

2018. június 20. 14:59

Most kell csak igazán észnél lenni a baloldalnak. Vagy fordítva: most igazából „csak” észnél kell lenni. Konkrétabban készen kell állni arra, hogy élére álljon az orbáni rendszerrel szemben álló társadalmi többségnek.

Tény: tökös kommunikáció kell a baloldalon. Pláne a brutálisan beszűkült ellenzéki médiatérben. Ám a hazai politikai viszonyokat, és a nemzetközi vizeken várható változásokat elnézve ennél jóval többre is szükség van. Stratégiailag tudatos hátországépítésre, a hétköznapokban pedig higgadt és taktikus politizálásra.

Egyrészt azért, mert nyakunkon az önkormányzati választás, és ha szokása szerint jól jövendöl Orbán Viktor, akkor egy globális válság is közelít. Akkor, amikor amúgy is lesz baj bőven: lassan félmillió ember hiányzik a gazdaságból, 2020-tól borítékolhatóan csökkennek az uniós támogatások, és az EU-ban már ma is csak a horvátok meg a bolgárok vannak mögöttünk.

Bizony, a Fidesz nyolc év alatt sereghajtóvá tette Magyarországot: már csak az EU-hoz hazánk után csatlakozó két államot sikerül megelőzni a családok életszínvonalát legjobban kifejező, a tényleges fogyasztást néző (úgynevezett (AIC) mutatóban. Márpedig ha igaza lesz Orbán Viktornak, és valóban veszettül közelít az újabb válság, plusz az uniós pénzcsap is elapad, pillanatok alatt borulhat a látszólag gránitszilárd, ám valójában igen törékeny orbáni hatalmi egyensúly.

Másrészt azért, mert az ellenzéki oldalon a Jobbik után az LMP is jó eséllyel komoly visszaesést (szétesést?) szenvedhet a közeljövőben, a Gyurcsány Ferenc vezette DK növekedési potenciálja pedig továbbra is limitált. Ergo nem elég keményeket mondani a médiában, keményen oda kell tenni mögé az alternatívát is. Az a párt, amelyik ma csak a kommunikációra fókuszál, totál szem elől téveszti, hogy 2014 után 2018-ban sem azért bukott meg az ellenzék (maradt hatalmon a Fidesz), mert Orbán Viktort és kormányzását annyira jónak találta a többség. Hanem mert nem volt lehetőség minőségi cserére”.

2010 óta a Fidesz lényegében szélárnyékban, azaz abszolút kedvező külső és belső környezetben kormányozhatott. A harmadik egymást követő Orbán-kormány azonban már valóban komoly kihívásokkal kerülhet szembe, így mese nincs: az ellenzéknek, és benne még mindig az MSZP-nek, ha tényleg nem akar  lekvárként ücsörögni a NER egyik polcán, ideje felkészülni a kormányzásra. Ehhez nyugodt, higgadt, és kompromisszumképes vezetők kellenek. Mert a tökös kommunikáció fontos, de a hátország- és szövetségépítésben sincs idő tökölésre.

Szerző: Nagy András