Messzire ment miniszterelnök azt mond amit akar

2018. February. 13. 19:05

A volt kormányfő tegnap Facebook-bejegyzésben Szabó Szabolcs mellé állt. Tudják, Szabó Együtt-színekben politizáló független képviselő, aki 2014-ben a baloldali összefogás közös jelöltjeként legyőzte a Fidesz csepeli polgármesterét, a mellékállásban rezsibiztosként, azóta birkózóelnökként funkcionáló Németh Szilárdot.

A szigetországi körzet ezúttal is „csatatérállamnak” tűnik. Egyrészt mert Németh, alighanem tanulva a 2014-es zakójából, mikor szinte kizárólag óriásplakátokon mutatkozott Csepelen, ezúttal sokkal komolyabb kampányba kezdett a helyi önkormányzat készséges közreműködésével.

Másrészt a baloldal helyzete sem lett könnyebb, sőt. „Házon belül” meccsel ahelyett, hogy a Fidesz ellen csatázna. Mint ismert, a szocialisták felajánlották Szabónak, hogy a támogatásukkal induljon újra, ám ő ezt zsarolásnak értékelve visszautasította. (Úgy tudjuk, a szocik annyit kértek, hogy fogadja el az MSZP jelölését, a saját párttagsága megtartása mellett.)

A szocialisták ezután döntöttek úgy, hogy Bangóné Borbély Ildikóval vágnak oda a Fidesznek Csepelen, miután a szociális- és családügyekben otthonosan mozgó képviselőasszony az utóbbi években többször nyíltan megütközött az alpári stílusban politizáló Németh Szilárddal.

Ebbe a vitába sikerült Bajnainak beavatkozni, amikor váratlanul kiírta a Facebook-oldalára, hogy a csepelieknek a képviselőnek és emberileg egyaránt szuper Szabóra van szükségük.

Természetesen tisztelet illeti Bajnai Gordont azért a munkáért, amit Magyarország miniszterelnökeként a válság idején végzett. Ez a belépő azonban nem volt elegáns tőle. Ugyanis azóta eltelt nyolc év, ő pedig az elmúlt négy évben nem vállalt szerepet a közéletben.

Mivel sem a 2014 előtt, sem utána nem vett részt az ellenzék Orbán-rendszer elleni küzdelmében, a vereség után szinte azonnal pedig külföldre ment, fel kell tennünk a kérdést: biztos, hogy ő tudja a legjobban megítélni, ki milyen minőségű ellenzéki munkát végzett itt az elmúlt négy évben?

Egyébként ha a parlamenti munkát nézzük, azt látjuk, hogy Bangóné messze többször emelte fel a szavát a gyermekéhezés, a családon belüli erőszak, vagy például a fideszes urizálás ellen, mint Bajnai Gordon és a Szabó Szabolcs együttvéve.

És akkor a parlamenten túli tevékenységről még nem beszéltünk, ahogy arról sem, hogy Szabó nyilván nem egyszemélyes hadseregként győzte le a legutóbb a rezsihuszárt, plusz most is megkapta a lehetőséget, hogy egyedüli baloldali jelöltként, a többi párt támogatásával mérkőzzön meg, csak eddig nem élt vele.

Persze nem az a lényeg, hogy Bajnai Gordon kit támogat február 12-én. Hanem hogy a változást akaró ellenzéki szavazók, akik Csepelen valószínűleg a masszív többséget adják, világosan lássák, kire szavazhatnak Németh és a Fidesz ellenében április 8-án. Ebben sokat segítene, ha a Korszakváltók Pártja sem a saját túlélését, hanem a Fidesz leváltását tartaná a legfontosabbnak.

Akárhogy is: a végén csak egy maradhat Németh Szilárddal szemben, másként viszonylag biztosra vehető az ellenzéki bukás. Azt viszont már most borítékoljuk, hogy ha a nyerhetőnek tűnő csepeli csatában is a Fidesz, azaz Németh Szilárd marad állva, akkor április 8-a után a lét lesz a tét Szabónak, és a szocialista pártnak egyaránt.

Szerző: Nagy András