Nem érti a Fidesz jelöltje, hogy miért nem kampányolhat az iskolákban

2018. szeptember 23. 17:51

Nincs az a bírság, ami a papokkal és lelkészekkel együttműködő László Tamás FIDESZ-KDNP polgármester-jelöltet visszafogná a törvényellenes iskolai kampánytól.

10 napja hiába büntették meg 200 ezerre a Fidesz XV. kerületi jelöltjét, mert iskolában kampányolt, úgy tűnik, egyáltalán nem hatotta meg a jogsértés megállapítása és bírság kiszabása, ugyanis lapunkkal közölte: nem érdekli, ha újra megbüntetik, szívesen kifizeti a bírságot.

A főváros XV. kerületében időközi polgármester-választás lesz, mégpedig szeptember utolsó napján, amelyet azt követően kellett kiírni, hogy Hajdu László (DK) korábbi polgármestert áprilisban országgyűlési képviselővé választották. A Fidesz választókerületi elnöke, a kormánypártok polgármesterjelöltje el is indította a kampányát, amelyben az iskolákat vette célkeresztjébe. A Fővárosi Választási Bizottság László Tamást legutóbb 200 ezer forintra büntette (ld. 22/2018. (IX. 13.) FVB számú határozat), mert megsértette a választási eljárásról, illetve a nemzeti köznevelésről szóló törvényt, ugyanis a tanévnyitón kampánybeszédet mondott, sőt a Fidesz programjának ismertetése és népszerűsítése mellett, a többi jelölt tevékenységét kritizálta.

Vasárnap a Sztárklikknek egy XV. kerületi lakos juttatott el egy olyan írásos nyilatkozatot, amelyben László Tamás által az iskolás gyerekeknek nyújtott ajándékok (cirkusz- és színházjegy kupon) kapcsán kérnek felhatalmazást a gyerekek szüleitől, hogy  „… osztályos gyermekem adatait (név, születési hely, idő, telefonszám) az iskola kiadhassa a szervezőknek”.

Ezen apropóból hívtuk fel a Fidesz jelöltjét, aki elmondta: három nemzeti intézmény biztosít ajándékkuponokat a gyerekeknek, többek között a Nemzeti Színház, az Opera és az Erkel Színház.

„Ezekbe az intézményekbe biztosítok 100 darab vouchert, amely darabonként 5 fő belépésére jogosít, így összesen 1500 jegyet jelent. Ebből hagyományt szeretnék teremteni, minden félévben meg szeretném ismételni” – mondta a Fidesz jelöltje.

Hozzátette: „papokat, lelkészeket is keresek, hogy olyan emberek kapják, akik nehezen tudnak eljutni ezekbe az intézményekbe, hiszen öt embernek elmenni, az olyan nagy teher, hogy sokan nem tudják vállalni. Van egy csomó olyan család, akiket év végén ajándékcsomaggal szoktunk meglepni, ezek a listák is rendelkezésünkre állnak. De ha iskolák, papok, lelkészek is segítenek, az megkönnyíti a helyzetünket.”

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy emiatt ismételten elmarasztalja a Fővárosi Választási Bizottság, a Fidesz jelöltje azt mondta:

„Én egy olyan programot ismertettem, amelyik az iskolákkal egy sokkal szorosabb kapcsolatot jelenthetne. Ha ezért megbüntetnek, akkor állok elébe, szívesen kifizetem a büntetést. Nem is értem, hogy miért ne mondhatnám el egy évnyitón azt, hogy mit gondolok az iskolákról.”

László Tamás hangsúlyozta: „szerintem az a helyes álláspont, hogy a helyi iskolákba a mi gyerekeink járnak, a mi pedagógusaink vannak ott, a mi tulajdonunkban vannak az iskolák. Régóta helytelennek tartom, hogy az iskolákkal megszakadt a kapcsolat.”

Amellett, hogy László Tamás nyíltan és ismételten nekimegy a választási jogszabályoknak és a köznevelési törvénynek, adódik még egy kérdés:

Nem az, hogy László Tamás mennyit és kinek fizetett a 100 db 5 fős kuponért, hanem az, hogy a szülő vagy pedagógus által aláírható nyilatkozat fentebb idézett zárómondata alapján miért gyűjtik az iskolás gyermekek telefonszámait is, esetleg a szavazás napján is felhívják őket, arra emlékeztetni, hogy László Tamás volt az, aki felajánlotta ezt az ajándékot, vagy csak a mozi és színház programok egyeztetése miatt szükséges megadni azt pont most a kampányfinisben.

Az pedig csak hab a tortán, hogy a Btk. 350. § (1) bekezdés e) pontja alapján választás rendje elleni bűncselekmény az is, ha valaki arra jogosultat a választásban, a népszavazásban, a népszavazási vagy az európai polgári kezdeményezésben akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, vagy anyagi juttatással befolyásolni törekszik”.

Forrás: Sztárklikk
Szerző: Wirth