Nem lehet többé elkülönítve tanítani a roma gyerekeket

2017. október 4. 17:42

A kaposvári iskola szegregációs ügyének perét az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2013-ban indította el.

A Kúria precedens értékű ítéletet hozott a kaposvári szegregációs ügyben - közölte Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ügyvédje, hozzátéve, hogy ez 2008-ra vezethető vissza, az alapítvány ugyanis akkor perelte be először az önkormányzatot szegregáció miatt.

Kegye Adél felidézte, hogy 2010-ben a Legfelsőbb Bíróság ugyan elmarasztaló ítéletet hozott, azonban arról nem rendelkezett, hogy mi legyen az iskola sorsa. 2013-ban az alapítvány újra perelt, akkor már egy, szakértő által készített deszegregációs terv végrehajtását kérték jogorvoslat címén.

"Most a Kúria egyetértett velünk, hogy meg kell szüntetni az elkülönítést, nem lehet több gyereket beiskolázni a szegregált iskolába, felmenő rendszerben meg fog szűnni."

A Kúria a döntését elsősorban a szegregáció megszüntetésének nemzetközi kötelezettségével indokolta, ami összefüggésbe hozható azzal is, hogy az Európai Unió tavaly májusban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az iskolai szegregáció miatt - vélekedett az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ügyvédje.

"A roma gyerekek kétharmada tanul valamilyen elkülönített oktatásban. Több száz szegregált iskola létezik Magyarországon."

A mostani döntéshez az áttörést a tavaly novemberi másodfokú ítélet hozta, ami megtiltotta a gyerekek további beiskolázását - hangsúlyozta Kegye Adél.

Hozzátette, nagyon fontos, hogy a bíróság arra is kötelezte az önkormányzatot, hogy egy deszegregációs programmal készítse fel a befogadóiskolákat - tette hozzá az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ügyvédje.

"A mai tárgyalás tétje az volt, hogy ezeket a deszegregációs folyamatokat le kell állítani vagy folytatni lehet.
Ez az első olyan magyar, sőt európai döntés, ami nemcsak deklarálja a szegregációt, hanem meg is mondja, hogy mit kell csinálni ilyen esetben."

A mai döntés lavinát indíthat el, elképzelhető, hol más településen is ehhez, az egyetlen, valós megoldást hozó, jogi eszközhöz folyamodhatnak azok, akiknek elegük van az elkülönítésből - fogalmazott Kegye Adél.
Forrás: InfoRádió / Sztárklikk