Orbán veszedelmes Európa számára

2017. September. 13. 12:48

A Die Zeit tudósítója azzal tért haza Lengyelországból, a hagyományos krynicai gazdasági fórumról, hogy a házigazdák komolyan gondolják: egy Kaczynskinak, egy Orbánnak kell megvédenie a hanyatló nyugatot. Szelestey Lajos lapszemléje.

A Die Zeit írása szerint a rendezvényen, amelyen a lengyelek mellett a többi közt magyar, szlovák és ukrán meghívottak vettek részt a régióból, egy cseh parlamenti képviselő szembe szállt Varsó véleményével. Arra figyelmeztetett, hogy Európa számára azok a politikusok a legveszedelmesebbek, akik bebeszélték az embereknek, hogy jönnek a barbárok és szét akarják verni a Nyugatot. Ám az EU és a Nyugat még mindig a felvilágosodást, az egyenjogúságot és a demokráciát testesíti meg.

De ettől még a hangvétel nemzeti, sőt időnként nacionalista volt Krynicában, nem győzték szidni Brüsszelt - állapítja meg az újságíró. Azért akadtak másféle hangok is: a korábbi krakkói érsek, Dziwisz például arra emlékeztette a mellette ülő lengyel kormányfőt, hogy II. János Pál pápa Európa egysége mellett volt.

Egy litván kormánymegbízott azt hangoztatta, ők nem szeretnék, ha országukat egy kalap alá vennék Magyarországgal vagy Lengyelországgal.

A tudósító úgy látja, hogy Orbán és Kaczynski, a két önjelölt ellenforradalmár már biztosan nem tartozik a nyugathoz. A magyar kormányfő pl. a luxemburgi ítélet megtagadásával éppen most mondta fel az európai jogközösséget, legalábbis a retorikában. Juncker és Merkel bölcsen teszi, ha keményen szembeszáll ezzel a két figurával - vélekedik. De közben figyelemmel kell lenniük arra, hogy keleten léteznek más nézetek is, a tömb már egyáltalán nincs meg.
Forrás: b1.blog.hu