Orbánék vagyona már Párizsból is látszik

2018. március 21. 13:53

Államüggyé váltak Szekszárd utcai lámpái – számolt be az Elios-ügyről a francia Le Monde. Nem csak azért, mert nem megfelelően világítanak, hanem mert az elmúlt hónapokban rávilágított a lap szerint „ultrakonzervatív” Orbán Viktor miniszterelnök környezetének kétes ügyeire. Ha „Budapest erős embere” minden oldalról támadja is Brüsszelt és bevándorláspolitikáját, közben a környezetében többen is az EU-s támogatásokból gazdagodtak meg.

A Le Monde cikke részletesen ismerteti az Elios-ügyet, illetve Tiborcz István, a kormányfő vejének gazdagodását - írja a Magyar Nemzet. Arról is beszámol a francia lap, hogy nem Tiborcz az egyetlen Orbán köreiből, aki az európai alapokból gazdagodott meg, hiszen a miniszterelnök szülőfalujának polgármestere, Mészáros Lőrinc az ország ötödik leggazdagabb embere lett 2017-ben. Az Elios ügyében idézik Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki szerint az OLAF jelentése az ellenzék választási kampányának része, amire szerinte az a bizonyíték, hogy azt három magyar írta.

Ingeborg Grässle, az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának elnöke, az Európai Néppárt (EPP) tagja a Le Monde-nak elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarországon a tenderek 36 százalékán mindössze egy induló van, míg az uniós átlag csak 17 százalék, és vizsgálat szükségességéről beszélt. Az EU-nak viszont kevés a valódi vizsgálati hatásköre, és vonakodik is a többségi EPP egyik tagját felelősségre vonni. Eközben Orbán Viktor állítása szerint még mindig szerényen él: feleségével két lakás tulajdonosa, közös számlájukon pedig 742 ezer forint szerepelt.

Forrás: Magyar Nemzet