Óriásbankot építenek Mészáros Lőrincnek

2018. június 14. 12:02

Orbán Viktor régi álma, hogy az OTP mellett egy másik, hozzá közelebb álló tulajdonosi kör által irányított lakossági bankot hozzon létre. A jelek szerint a kormány valóban dolgozik egy állami hátszelű bank létrehozásán, amelyben Mészáros Lőrinc cége is fontos szerepet kap – írja a 24.hu saját értesülései alapján.

Banki körökben már a választások előtt is valószínűsítették a bank létrehozását. Ez részben kényszer is, mivel a három éve állami tulajdonba vett Budapest Bankot (BB) az Orbán-kormánynak értékesítenie kell az erről szóló kötelezettségvállalásai miatt. A portál úgy tudja, hogy most megindult az ügyben a mozgás.

Korábban úgy tűnt, hogy a BB-t és a Mészáros Lőrinchez és Matolcsy Györgyhöz közeli MKB Bankkal és a takarékszövetkezetekkel gyúrhatják egybe, most viszont úgy néz ki, a pénzintézet a takarékszövetkezetek integrációja után létrehozott Takarékbankon alapulhat. 

Erre utal legalábbis, hogy a Mészáros-birodalom központi tulajdonosi cége, az Opus Global Zrt. a napokban felvette igazgatósági tagjai közé Vida Józsefet, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

A 24.hu azt írja, még az áprilisi országgyűlési választás előtt az összes regionális takarékszövetkezet vezetőjének titokban kellett elköteleznie magát egy új, OTP-konkurens lakossági bank létrehozása mellett, és arra kérték őket, hogy támogassák a saját pozícióikat is veszélyeztető összeolvadást. 

Az úgynevezett Fúziós Stratégia Projekt a Takarékbank Zrt. irányításával indult, és az a végső célja, hogy a különálló takarékszövetkezetekből másfél év alatt egy, az eddigitől eltérő tulajdonlási formában működő, önálló bankot hozzon létre.

Az egyelőre csak a beavatottak szűk körében ismertetett Fúziós Stratégiai Projekt, azonban hamarosan egyetlen egységes jogi személy szervezeti keretei között kell összeolvadnia az összes szövetkezetnek, illetve, hogy 2019. december 31-re kell létre hozni egy stabil és nyereséges bankot.

Forrás: 24