Soha nem volt ennyi milliárdos a világon

2018. January. 22. 18:23

Soha nem volt annyi milliárdos a világon, mint 2017-ben, és a leggazdagabb egy százaléknak nagyobb vagyona van, mint a többieknek együttvéve - közölte az Oxfam nemzetközi segélyszervezet, amely az adóparadicsomok elleni szigorúbb fellépést sürgetett.

Az Oxfam minden évben a davosi világgazdasági fórum előtt nyilvánosságra hozza jelentését, amely évről évre nagyobb vagyoni egyenlőtlenséget mutat. A politikai és gazdasági elit éves konferenciáját idén január 23. és 26. között tartják, amelyen a világgazdaság előtt álló kihívásokról és a jövő trendjeiről egyeztetnek.

Az Oxfam tanulmánya súlyos megállapításokat tartalmaz. A világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került, míg a világ legszegényebb felét kitevő 3,7 milliárd ember ebből semmit sem érzékelt.

Miközben átlagosan 2 százalékkal nőtt a bérből és fizetésből élők átlagjövedelme, addig a milliárdosok vagyona átlagosan 13 százalékkal bővült az elmúlt évtizedben. 2016-2017-ben minden második nap lett egy új milliárdos - írta a segélyszervezet, utalva a Forbes pénzügyi magazinnak a milliárdosokról szóló és először 1987-ben kiadott listájára.

Míg három évtizede 140 milliárdos 295 milliárd dolláros összvagyonnal rendelkezett, addig 2017-ben már több mint kétezer milliárdos került fel a listára, akiknek összvagyona 7700 milliárd dollár volt. Ez durván az Egyesült Államok éves bruttó hazai termékének (GDP) 40 százaléka.

A vagyoni különbségek nemcsak a fejlődő, de a fejlett országokban is elképesztőek. Az Egyesült Államok három milliárdosának több vagyona van, mint a lakosság szegényebbik felének, 160 millió embernek.

Az Oxfam egyik németországi vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer a nők következetes kizsákmányolásán alapul. Kevesebbet fizetnek nekik a férfiaknál, és aránytalanul gyakrabban dolgoznak rosszul fizetett foglalkozásban és kevésbé biztonságos munkakörülmények között - mondta Jörn Kalinski.

Változást sürgetnek

Az adóparadicsomok és az adócsalás elleni szigorúbb fellépésre szólította fel a davosi csúcsra érkező vezetőket az Oxfam vezetője, Winnie Byanyima, aki szerint az adóelkerülés az egyik oka a növekvő vagyoni egyenlőtlenségeknek.

A szervezet felszólította a politikusokat, hogy gátolják meg a vállalatcsoportok és a szupergazdagok adóelkerülését, biztosítsanak egyforma jövedelmeket és esélyeket a nőknek és a férfiaknak, valamint fektessenek be az egyenlő oktatásba és az egészségügybe.

Byanyima bírálta az amerikai elnök adópolitikáját is, amelyik szerinte nem az átlagkeresetűeknek, hanem a leggazdagabbaknak kedvez.

Az Oxfam javaslatai között az is szerepe, hogy a cégek csak akkor fizessenek osztalékot a részvényeseknek vagy prémiumokat a vezetőknek, ha tisztességes bért fizetnek.
Forrás: Sztárklikk