Szaakasvili: Porosenko és bandája nyakát ki fogják tekerni

2018. February. 13. 16:30

Nem kér politikai menedékjogot Varsótól és vissza akarja szerezni ukrán állampolgárságát Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök, akit hétfőn kitoloncoltak Ukrajnából Lengyelországba - közölték kedden ukrán hírportálok.

Szaakasvili a NewsOne ukrán tévének nyilatkozva azt mondta, hogy amikor megérkezett a varsói reptérre, felhívták a lengyel belügyminisztérium vezetői, és az volt az első kérdésük, hogy kérni fog-e politikai menedékjogot Lengyelországban?

"Azt válaszoltam, hogy nem, nem fogok kérni semmilyen politikai oltalmat" - szögezte le Szaakasvili. Hozzátette, hogy a lengyel hatóságok védelmet biztosítottak számára.

Miheil Szaakasvili kérdésre válaszolva azt mondta, nem tart attól, hogy kiadják őt Georgiának, ahol a minap távollétében börtönre ítélték. Mint fogalmazott, a tbiliszi hatalom úgy fél tőle, mint "ördög a tömjénfüsttől", és ha az ukrán hatóságok ki akarták volna őt adni, azt már hétfőn, elfogása után megtették volna. Megismételte, hogy sem Kijevnek, sem Tbiliszinek nincsenek a terhére róható "komoly vádjai".

Szaakasvili Varsóban sajtótájékoztatót tartott, és azt hangoztatta, hogy nem áll szándékában Lengyelországban maradni, vissza akarja szerezni ukrán állampolgárságát, mert ő "ukrán politikus volt, és az is marad". Hozzátette, hogy Petro Porosenko ukrán elnök törvénytelenül fogatta el és toloncoltatta ki az országból.

Azt is mondta, hogy a rendőrségi akció után fáj a nyaka, mert fojtogatták, de a fájdalmai elmúlnak, viszont "Porosenko és bandája nyakát ki fogják tekerni, és mind ukrán börtönben fogják végezni".

A politikus ügyvédje, Ruszlan Csernoluckij közölte, még a nap folyamán keresetet nyújtanak be Kijevben, hogy a bíróság törvényellenesnek minősítse kitoloncolását Ukrajnából.

Forrás: MTI / Sztárklikk