Tarlós István vétójoga

2018. október 12. 17:51

Visszafogottan, udvariasan, indulatmentesen nyilatkozott Tarlós István a döntéséről, miszerint mégis csak elindul újra főpolgármesteri címért, elfogadván a Fidesz, a kormány, vagy Orbán Viktor felkérését – tényleg most melyikét? -, mert megfelelő garanciákat kapott ahhoz, hogy befejezhesse azokat a munkákat, amelyek teljessé teszik működését a főváros élén.

Nincs is ezzel semmi baj, sőt szerinte azzal sem, hogy létrehozták azt a Tanácsot, amelynek egyik elnök maga Orbán Viktor, a másik társelnöke pedig Tarlós. Ő, mondta már régóta szorgalmazta ennek a testületnek a létrehozását –Budapesti Közfejlesztési Tanács a neve -, mert egy ilyen grémium képes gondoskodni arról, hogy Budapest megfelelő módon fejlődjön. Azt pedig határozottan visszautasította, hogy ezzel a döntéssel a főváros végképp a kormány gyámsága alá kerül, ami már csak azért sem igaz, mert neki mindenben vétójoga van.

Lássuk be ez nagy dolog. Mert ezzel a főpolgármester azt is jelezte, hogy sem a kormány, sem pedig annak feje nem uralkodhat a városon; ha neki nem tetszik valami, ha egy döntés nem a város érdekeit szolgálja, akkor ő azt megvétózza. Higgyük el neki, hogy hogy így lesz. Csakhogy.

Csakhogy Tarlósnak volt egy másik mondata is. Amikor ugyanis arról kérdezték, hogy mit gondol Karácsony Gergely indulásáról, az udvarias indítás, a vetélytárs iránti tisztelet hangján szólva fogalmazta meg bírálatát. Azért kritizálta Zugló polgármesterét, mert ő úgy nyilatkozott: ha ő lesz Budapest első számú embere, ezt a Közfejlesztési Tanácsot is irányítani fogja. És az még sem járja, mondta Tarlós, hogy Karácsony azonnal a miniszterelnök fölé emelte magát. Márpedig eme bírálatával azonnal romba is döntötte a fentebb megdicsért kijelentését. Azt ugyanis, amiben a vétójogát hangsúlyozta.

Mert, ha komolyan gondolja a vétójogot, akkor nem mérlegelheti, hogy ki áll a Tanácsban fölül, vagy följebb a másiknál. Akkor megkérdőjelezi a leendő főpolgármesternek azt a jogát, hogy ténylegesen felejen a városáért és irányítsa is azt. Ha Tarlós ekkora tiszteletet tulajdonít a miniszterelnöknek, akkor, amikor nem miniszterelnöki szerepet tölt be, akkor máris alárendelte Budapestet a kormánynak. Vagyis pont azt teszi, amit cáfolni kívánt.

Természetesen nincs semmi baj azzal, ha Tarlós István mély tisztelet érez Orbán Viktor iránt. Mondhatnám: így helyes, hisz ő az ország első számú polgára. Akinek, mint látjuk, döntő szava mindenben. És ő erre igényt is tart. Olyannyira, hogy azt szinte már nehéz is egyensúlyban tartani. Pedig Budapest vezetőjének éppen ezt kellene tennie: olyan jogosítványokat kivívni – amelyek amúgy a törvény szerint járnának is -, amelyek védik, óvják a várost, ha esetleg a kormányfő nem a megfelelő irányba akarja vinni.

Karácsony erre a feladatra jelentkezett be; nem Orbán fölé helyezve magát, csak Budapest érdekeit szem előtt tartva. Amely érdekek, mint láthattuk nem egyszer könnyen eltűntek Orbán Viktor horizontjáról. Szóval az lenne a jó, ha Tarlós István horizontján sem Orbán Viktor lebegne.

Mert most ez a helyzet.

Szerző: Németh Péter