Tragikus titkot árult el Sas József

2018. January. 03. 05:00

Hiába lett az évtizedek alatt az ország legnagyobb nevettetője, Sas József máig komoly arccal emlékezik arra a hetedik kerületi kis lakásra, ahol minden kezdődött, ahol sok borzalmat kellett átélnie.

Sas József a fővárosban, a Klauzál utca 35. szám alatti ház földszintjén szaladgált gyermekként, ami a pesti gettó egy jeles háza volt. A humorista egy kicsiny, mindössze tíz négyzetméteres szobában cseperedett, ahol négyen laktak - olvasható a sorry! magazinban.

- Szék, asztal nagyon kevés volt, nem tudtunk leülni. Nem voltunk gazdagok. Csórók voltunk! Vécé természetesen nem volt, csak a bejárati ajtónkkal szemben - idézte fel egy interjúban gyerekkorának legmegrázóbb élményeit Sas József, aki máig emlékszik arra, melyik oszlop mögé bújtak a testvéreivel, amikor betörtek a nyilasok, és fellőttek az égbe, ahogyan azt a fáspincét sem felejti soha, ahová a háború borzalmai elől menekült a családjával.

Sas József azóta sok emberrel találkozott, akivel ott volt akkor a fáspincében, egy embert viszont nem látott többé: az édesapját.

- Apámat ott láttam utoljára! Munkaszolgálatos-szerű egyenruha volt rajta, de erre már nem emlékszem pontosan - mesélte a humorista, aki ettől a perctől soha többé nem látta édesapját.

Sas József kezdő színészként a Győri Nemzeti Színházhoz szerződött. Az intézmény igazgatója Gáti György egyszer behívatta az irodájába.

-"Jól ülsz?" - kérdezte, majd belekezdett a monológjába. Anyád Klári, az öcséd Imre, te a Jóska vagy. Klauzál utca 35. földszint 5. Apád a legjobb barátom volt. Egy priccsen feküdtünk Auschwitzban. Mellettem halt meg. Nekem kellett volna mennem hozzátok, és ezt el kellett volna mondanom, de nem volt hozzá erőm! Bocsánat! - mondta. Anyámnak egy hét múlva elmondtam. Így tudtuk meg végre az igazságot...
Forrás: sorry! magazin