Túl sok a közpénz Hosszú Katinkáék körül

2017. December. 22. 16:23

Az év végéig szóló munkaszerződése alapján havi nettó egymillió forintos fizetést kap Shane Tusup a Magyar Edzők Társaságától (MET) - derül ki a 24.hu adatigénylésére küldött válaszból.

A MET titkolni akarta Hosszú Katinka edzőjének-férjének jövedelmét, ám a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kimondta: mivel a bért közpénzből fizetik, összege közérdekű adat, amit ki kell adni.

Az olimpiai bajnokok trénerei nettó 600 ezer és nettó 1 millió forint közötti jövedelemre jogosultak, Tusup ennek a maximumát kapja. Erről tehát Szabó Tünde államtitkár döntött, és az egész programnak alapvetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma a gazdája.

Tusup havi juttatása mellett Hosszú az eredményeinek köszönhetően kiemelt állami ösztöndíjat kap, havonta négyszázezer forintot. Cégük is kapott az idén közpénzes szerződést: a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. 25 millió fizetett az Iron Corporation Kft-nek a világbajnokság népszerűsítéséért.

Ezen túlmenően zajlik a csillebérci ügylet előkészítése: aminek nyomán Hosszúék úszóakadémiát kaphatnak az egykori úttörőtábor helyén, és a beruházásra nagyjából 7 milliárd forintot szán az állam.

A 24.hu emlékeztet: Hosszúék és az állam is sokat tett azért, hogy átláthatatlanok legyenek az üzleteik, miközben az úszó a múlt évben azért lépett a nyilvánosság elé, és állt a Gyárfás Tamás akkori úszóelnök elleni szabadságharc élére, hogy "erkölcsi rendszerváltást" hajtson végre, és átláthatóvá, versenyalapúvá, tisztává váljon az úszóközeg.
Forrás: 24.hu / Sztárklikk