Ukránok rohamozzák Magyarországot

2018. August. 10. 04:45

2018. júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1 százalékkal csökkent, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Összességében 0,4 százalékkal csökkent a szálláshelyek forgalma egy év alatt.

A KSH szerint ebben a kedvezőtlen időjárás játszhatott szerepet, valamint az, hogy az előző évvel ellentétben, ebben az évben júniusban nem volt hosszú hétvége.

A külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, és meghaladta az 558 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma azonban 1,0 százalékkal csökkent, és 1,4 milliót tett ki. A külföldivendég-éjszakák száma Budapest–Közép-Duna-vidék, Közép-Dunántúl és Tisza-tó régiókban nőtt, a többi turisztikai régióban visszaesett.

A KSH adatainak részletesebb vizsgálatából kiderül: a legtöbb vendégéjszakát továbbra is a német turisták töltötték el nálunk júniusban, a második helyen az Egyesült Államok, a harmadik helyen az Egyesült Királyság turistái állnak.

Bár Ukrajna nem számít nagy küldőországnak, jól látszik, hogy egyetlen év alatt több mint 50 százalékkal nőtt az ukránok által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma.

A kanadaiak 24,4 százalékkal több időt töltöttek nálunk, mint egy éve. Jelentősebb visszaesést a dél-amerikai, az afrikai és a román turistáknál mért a KSH, de több mint tizedével csökkent az osztrákok és (a vendégéjszakák számában egyébként listavezető) német turisták által eltöltött vendégéjszakák száma egy év alatt.

Forrás: Privátbankár