"Veszedelmesen nagy hatalom kerülhet Orbán kezébe"

2018. January. 13. 09:10

A konzervatív Wall Street Journal szerkesztőségi állásfoglalásban mutat rá, hogy Magyarország a demokrácia próbaköve Európa számára, az EU eltűri, hogy a szervezet kellős közepén támadják a demokráciát. A választás sem ígérkezik a szabadság mintaképének. Szelestey Lajos lapszemléje.

A Wall Street Journal cikke szerint Orbán Viktor és a Fidesz azzal töltötték az elmúlt hónapokat, hogy még inkább a maguk felé billentsék a pályát, miközben Brüsszel meg sem nyikkant. A miniszterelnök igyekszik kétharmadot szerezni, hogy módosíthassa az alaptörvényt. A közvélemény kutatások azt támasztják alá, hogy sikerrel jár. Veszedelmesen nagy hatalom kerül a kezébe, lásd eddigi alapvető intézkedéseit.

Hogy az ellenőrző intézmények megszállása milyen veszélyekkel jár, azt igazolja, hogy a saját emberekkel teletűzdelt Számvevőszék átszámítva 2,5 millió dolláros büntetést szabott ki a Jobbikra. Célba vette a civil csoportokat is, amelyek bírálják, a CEU meg egyenesen kiemelkedik a célpontok közül. Az újabb minősített többség felhatalmazást adna a kormánynak, hogy akár rögtönítélő bíráskodást vezessen be a bizonytalanul meghatározott terrorfenyegetés miatt.

A szavazók úgy érezhetik, hogy nemigen van más választásuk, mint hogy a veszély ellenére támogassák a Fideszt. A Jobbik szintén aggasztóan szélsőjobbos, a közép felé tett fordulata nem meggyőző.

Nagy rejtély, hogy az unió miért ilyen gyengekezű, amikor Orbán a demokráciát ostromolja. Brüsszel most kisebb jogsértésekért próbálja megbüntetni a lengyel kormányt, Budapestnek azonban elnézi, hogy súlyosan rombolja a szólásszabadságot és más demokratikus normákat.

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a Fidesz uniós ügyekben a többi nagy középjobb párt mellé áll, ideértve a CDU-t. Csak éppen a menlevél aláássa a demokrácia ígéretét, amit az EU annak idején tett az új tagoknak, köztük Magyarországnak. A választás lehetőséget kínál, hogy a Bizottság felszólaljon az igazi demokrácia érdekében. Orbán ugyan szavakban Brüsszel ellen fordulna, de pontosan tudja, országa milyen mértékben függ a közösség pénzétől.

Szóval a szervezetnek van eszköz a kezében. Még ha megkésve is, de emlékeztetheti a magyarokat, hogy ugyan a Fidesz uralja a hazai pályát, de az általa elkövetett jogsértések nem tartoznak bele az egészséges demokráciába.
Forrás: b1.blog.hu