Zacher Gábor az ellenzéki sajtót és a betegeket hibáztatja

2018. június 14. 07:51

Kétoldalas cikket közöl a Magyar Hírlap a Honvédkórház sürgősségi osztályáról, amelyben Zacher Gábor osztályvezető főorvost kellemetlen kérdésekkel nem nagyon zavarták.

Zacher a cikkben – amelyet a hvg.hu szemlézett -, arra panaszkodik, több esetet választás előtt a sajtó "meglehetősen negatív szemszögből" és egyoldalúan interpretálta, holott az éremnek mindig két oldala van.

Legutóbb egy háziorvos, Mateisz Erzsébet írta, hogy a sürgősségi "no go zóna", miután egy oda küldött betegét elmondása szerint elsőre nem látták el megfelelően, az idős nő pár nappal később elhunyt. Fölkapott a média olyan eseteket is, mikor valaki a sürgősségin halt meg, többórás várakozás után. Az egyik esettel kapcsolatban Zacher azt mondta, tiszta a lelkiismerete, szakmai hiba nem történt.

Zacher szerint cikkekben szereplő betegek vagy hozzátartozók őt egyszer sem keresték meg, csak a médiához rohantak. A háziorvos nyílt levelével kapcsolatban azt mondta, kezelőorvosként ő nem állhat ki a sajtó elé a teljes kórtörténettel, mivel így már betegjogokat sértene.

Zacher szerint nem igaz az sem, hogy a sürgősségi centrumba beszállított betegek 8,4 százaléka meghalna. Azt mondja, évente több mint 63 ezer beteget látnak el, közülük 0,6 százalék életét nem tudják megmenteni. Ide tartoznak azok az idős emberek, akiket a hozzátartozók tulajdonképpen azért visznek be, hogy ne otthon haljanak meg, illetve a sürgősségin hal meg az a lassú agyvérzéses beteg is, akit más kórházak vagy más osztályok nem szívesen vesznek fel, mert alig 24 órája van hátra, és nem reagálna terápiára.

Zacher arról beszél, a beteg-orvos közti feszültségek részben abból adódnak, hogy a sürgősségi ellátást sem az orvosok sem a betegek nem kezelik megfelelően, indokolatlannak tűnő eseteket is beutalnak hozzájuk.

Ha a nem sürgős eseteket szakrendelésen vagy háziorvosnál ellátnák, csak napi 100-110 beteg érkezne, ami megfelel a teherbíró képességüknek. 1,8 millió ember ellátása tartozik hozzájuk, 18-20 főállású orvosra volna szükség, hogy a betegmennyiséget kényelmesen ellássák. Ehhez képest 10-12-en vannak most.

Forrás: Magyar Hírlap